Få i dig rätt näring med kosttillskott trots allergier

Att vara allergisk mot viss mat har på de senaste åren ökat och vi blir alltmer medveten om hur viktigt det är att avstå helt från vissa livsmedel. Idag är några av de vanligaste matallergier att man är intolerant mot laktos, gluten, vete eller ägg.

shutterstock_329269400

Om man upplever symptom bör man besöka en dietist för att se över hur man kan ändra sina kostvanor. Av dietisten kan man få tips om livsmedel och vitamintillskott som fungerar som en bra ersättning för det man inte tål, utan att man behöver skära ner på viktiga näringsämnen.

Har man matallergi är det lätt att ens kost inte blir tillräckligt balanserad och varierad. För att få i sig allt det nödvändiga kan en del därför behöva ta vitaminer och kosttillskott. Forskning visar att om vi inte får i oss en kost som är balanserad mellan olika näringsämnen är det ännu viktigare att ta vitamintillskott i form av tabletter. På den svenska hälsosidan Måbra skriver man dessutom att det är särskilt viktigt för kvinnor att få i sig kosttillskott, som gärna ska vara en mix av vitaminer och mineraler.

Det finns idag flera olika märken och varianter av vitamin- och kosttillskott att välja bland, vilket gör det lätt att hitta något som passar en själv. Många av de vitamintillskott som kan vara bra för matallergiker kan man läsa om på olika apotek online.

Även om man har en allergi mot ett livsmedel ska man alltså inte sluta upp med att njuta av allt det goda man kan laga med det – istället kan man ersätta det med något annat. Ännu bättre blir det om man dessutom tar kosttillskott. Då behöver man inte vara orolig för att sakna något av de viktiga näringsämnen man bör få i sig för en hälsosam livsstil.